Zoet-zuur pleziertje.

‘’Wat voor raars eet jij nou weer?”, is een vraag die ik vorig schooljaar nogal vaak op me afgevuurd kreeg. Dit komt omdat ik vaak atjar mee nam. De meeste mensen kennen dit waarschijnlijk vooral als het prutje wat standaard onder bijvoorbeeld de babi pangang zit. Maar je kunt dit spul ook zelf lekker vers maken! Maar hoe?
Atjar heeft, behalve azijn en suiker, geen standaard ingrediënt. Bij het traditionele recept, zoals je het dus ook bij de Chinees krijgt, wordt vooral winterwortel en witte kool gebruikt, maar ik maak het meestal met rode en gele paprika, komkommer, wat uien, stukjes appel en soms nog stukjes rode peper.
Je snijdt de groenten in hele fijne stukjes, gooit ze bij elkaar en zorgt er voor dat ze goed gemengd zijn. Daarna kun je het mengsel in een pot doen.
Doe wat azijn in een pan, zet hem op het vuur, gooi er een paar flinke eetlepels suiker, en wat peper en zout bij.
Als de suiker gesmolten is kun je het gas uitzetten en de azijn voorzichtig overgieten in de pot met groenten. Zorg er voor dat je genoeg azijn hebt, zodat de groenten bijna onder staan.
Het beste is om de pot op z’n kop in de koelkast te zetten. Na een paar uurtjes is de atjar eetbaar, maar het lekkerste is hij als hij al een paar dagen staat, zodat het zuur goed in de groenten is getrokken. Door de hoeveelheid azijn is dit spul behoorlijk lang houdbaar als je het koel bewaart, dus je kunt prima een wat grotere voorraad maken!
Atjar wordt zoals ik al zei, meestal gebruikt als bijgerecht voor (oosters) eten, maar je kunt het ook door je salade gooien, of bijvoorbeeld een klein schaaltje als tussendoortje nemen. Je moet er van houden, maar ik ben er gek op.
Wat is jouw favoriete typische recept?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s